14 Ekim 2012 Pazar

Doğum Günü Pastası (Beyaz Çikolata kaplı)

Bu şeker hamurundan gül işini çok sevdim.Yapıp yapıp heryere güller kondurasım var :)

Beyaz çikolata kaplı bu pastanın üzerine de 3 tane en sevdiğim renklerde gül oturttum.
(eşim sağolsun bunu da yorumsuz bırakmadı :) "Güller fransız bayrağı rengindeymiş" Hiiç aklıma gelmemişki halbuki :))

Pastanın keki, kakaolu pandispanya.
Ara katlarında; ilkinde beyaz çikolata ganaj üstü damla sütlü çikolata, ikincisinde krem peynirli vanilyalı krema üstü frambuaz var.
Pasta üzerine yazı yazmayı ilk kez denedim.
Kendi babama yapıyormuş gibi sevgiyle ve özenle, işte bu çıktı ortaya ...
Daha iyisi olabilir miydi? Elbette, ama bu da beni son derece memnun eden bir pasta oldu!
Lezzeti ise cabası!
Nerden mi biliyorum? E çünkü 1 gün önceki doğumgünümde kendimize de yaptım :) Onlar da sırasıyla  huzurlarınıza çıkacak insallah :)

Güllerin içinden ...

16 cm lik kalıpla, gayet dolgun bir pandispanya ...

Sevgili doğum günü Babası, tüm babalar; Iyi ki Dogdunuz!!!


Sevgiyle,
Türkan Y.

Pasta (Ganaj Kaplama)

Size daha önce bahsetmiştim; bir yaptığımın aynısı ikinci kere yapma huyum pek yok!.
Hal böyle olunca da deneme yanılma şeklinde her seferinde bir öncekinden farklı olan, kıyaslama yapabileceğim işler çıkıyor. Bazen keşke öncekinden şaşmasaymışım dediğim olmuyor değil, ama genellikle bu denemeler beni daha iyisine ulaştırıyor. (Her ne kadar eşim "yine denemi mi yaptın, macera arıyorsun sen" diye burun kıvırsa da :))

Bu seferki ganajı eşit oranda bitter çikolata+sıvı krema ölçüsüyle yaptım.
Hayal ettiğim daha öncekiler gibi biraz sert bir ganaj kreması elde etmekti ancak 3 saat buzdolabında bekletmeme ragmen, istediğim serliğe ulaşmadı.
Bir dahaki sefere çikolata miktarını sıvı krema miktarından %50 daha fazla kullanacagım. (300 gr çikolataya 200 ml krema gibi)
İşte gördünüz deneme yanılma bu oluyor :)

Bu pastayı bir gün sonrasına sevgili babasının doğum günü pastası siparişini veren pek kıymetli bir hanımefendi için, ertesi gunu bekleyemeyip bir de kendilerine sipariş vermesi üzerine ve çoook çikolata sevdiklerini söylediği için de çoook çikolatalı olarak yaptım.

Pastanın bir katında ganaj kreması üstü irice dövülmüş fındık, ikinci katının arasında da sarelle fındık kreması üstüne frambuaz var ...
Keki ise kakaolu pandispanya, 18 cm lik kalıpta pişirdim. 3 kata bölünebilen yüksekçe şık bir pasta oldu.
Yapım aşamalarını aşağıdaki gibi fotoğrafladım.

Çiçekleri şeker hamurundan kendim yaptım.

Güzelce pişen pandispanya, streç filme sıkıca sarılı halde buzdolabında 1 gece uyudu.

Ilk kat; ganaj üstü irice dövülmüş fındık

İkinci kat; sarellefındık kreması üstü frambuaz

Dış kaplama; Ganaj

Voila ...

   Sevgiyle ...
   Türkan

1 Ekim 2012 Pazartesi

Strawberry Shortcake

Pazar sabahı, çaydanlığımın kopan sapını tamir ettirmeye pazara gitmeseydim, mevsimin son çileklerini görmeyecek, eve gelip hemen bu pastayı yapmayacak, hem kendimin hem de evdekilerin diyetini bozmamış olacaktım...
... Ama napalım gittim, gördüm, aldım, pişirdim, yedim :)

Shortcake (yarım ölçü yaptım, bu malzemeleri x2 yapabilirsiniz)
3 yumurta beyazı
125 gr tereyağı
1 su bardağı şeker
1/2 paket vanilya
1/2 paket kabartma tozu
1 fiske deniz tuzu
4 yemek kaşığı bardak süt
1 bardak un

elenmiş un, şeker, kabartma tozu, vanilya ve bir fiske tuzu bir kapta birlestirin. Üzerine oda sıcaklıgındaki terayağı ve sütün sadece 3 kaşığını ekleyip mikserin orta kademesinde malzemeler birleşinceye kadar çırpın.
Ayrı bir kasede yumurta beyazları ve kalan 1 yemek kaşığı sütü çatalla hafif çırpın.

Yumurta beyazı karışımını tereyağlı karışımın içine yavaşça ekleyerek düşük hızda hepsini bir çırpın. Tüm malzeme birbirine karışınca yağlanıp unlanmış bir kare veya dikdortgen kek kalıbına boşaltın.
Önceden ısıtılmamış fırında 150 derecede 25 - 30 dk da pişiyor. Kürdan testini muhakkak yapın, gerekirse 5-10 dk daha fazla pişirin.

Krema
1/2 paket (100 ml) sıvı krema
3 yemek kaşığı şeker

Svı krema ve şekeri mikserin orta-yüksek devrinde krema kabarıncaya kadar çırpın. Üzerine strech film ile örtüp buzdolabına kaldırın.

Çilek Sos
1/2 bardak çilek
2 yemek kaşığı şeker

Çilekleri küp küp keserek cam veya porselen bir kaseye alıp üzerine toz şekeri serpiştirin. Strech film örtüp oda ısısında kenara kaldırın. (Not: Bu aşamayı keki yapmaya başlamadan yapın, kek pişerken  geçen sürede çilekler şekeri çekecek.)

"Strawberry Shortcake"in oluşturulması.
-Soğumuş olan keki karelere bölün (dikdortgen kek kalıbı kullandı ince bir parmak kalınlıgında bir dilim kesin)
-Servis edeceginiz tabağa kekin 1 dilimini yatırın.
-Üzerine çırpılmış kremadan 1 yemek kaşığı dökün.
-Kremanın üzerine 1 yemek kaşığı çilek bırakın (kaseden alırken suyunu süzdürerek alın)
-Üzerine 1 dilim daha kek yerleştirin.
-Krema ve çilek işlemini uygulayın.

Elinize sağlık :)

İşte sonuç ...