21 Eylül 2012 Cuma

Peynirli Poğaça

Okulların açılmasıyla birlikte bizim mutfakta bir hareketliliktir aldı başını gidiyor.
Ne alaka mı?
Şu alaka;
-Her sabah kahvaltıda değişik bir çeşit çıkarma telaşı; ki bizimki kahvaltısını yapmadan sakın çıkmasın!
-Öğlen yemek için yanına konacak yemek, sandwich vb  hazırlığı,
-Okul dönüşü çikolata -tatlı ne bulursa mideye indirmesin diye sağlıklı atıştırmalıklar hazırlama, vesaire vesaire...

Hal böyle olunca da mutfak fazla mesaide...

Ilk hafta poğaça ile kurtarmaya çalıştık durumu. Bazı sabah ev yufkası arasına rendelenmiş begrama dürüm-süt, bazen poğaça-portakal suyu, çok nadir ekmek-peynir-domates.

Hatta poğaçalarımızdan diyetisyenimiz Gül Hanım'ın .http://kaloridiyet.com/ da okula yeni başlayan miniklerine hediye götürdük, içinde tarifi ile birlikte. Hem Lal in ne yediğinin kalorisini hesaplayabilsin, hem de yeni bir tarif edinsin diye :)
Akşamına da telefon geldi; ufaklar pek beğenmişler.

Ha bu sabah bir de ödül vardı ki, Lal daha ben sormadan yorum yaptı.
-"Anne, bu çikolatalı cheesecake ımm.......mh çok felaket bişey olmuş, çok çok çok güzel!"

Poğaçayı %50 beyaz un+%50 tam buğday unu ile yaptım. Normalde tarifinde 250 gr terayag olmasına ragmen sadece 2 yemek kasıgı terayag koyup, kalanını zeytinyagı olarak ilave ettim.
Tarifin devamı kendi yaptığım şekliyle şöyle;

Peynirli Poğaça



Hamuru için;
2 yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
1 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı zeytinyağı (%50 riviera+%50 sızma)
2 yemek kaşığı tereyağ
1 paket kabartma tozu
1/2 çay kaşığı karbonat
1/2 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Aldığı kadar un (yaklaşık 3-3,5 su bardağı)

İçi için;
150-200 gr beyaz peynir. (yarı yarıya lor ile karıştırabilirsiniz)
1 yemek kaşığı kıyılmış dereotu.

Hamur malzemeleri iyice yoğurularak yumuşak bir hamur yapılır. Ele yapışmayacak ama sert olmayacak.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar alınıp düz bir zeminde açılarak yarısına iç malzeme konur ve yarım ay şeklinde kapatılıp tepsiye dizilir.
Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek susam serpilir.
180 derecede ısınmış fırında arada kontrol ederek ve tepsiyi 180 derece döndürerek 20-25 dk pişirilir.

* Bu ölçüden 25 adet poğaça çıkıyor


Tüm çocuklarımıza başarılı, sağlıklı bir ders yılı dileklerimle !










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder