21 Kasım 2012 Çarşamba

Limonlu Cheesecake

Ve açıklıyorum ...

Herkesin çok sevdiği "cheesecake"imin sırrını açıklıyorum!
Bana sorarsanız işin esası tabanında. Asagıda tarifini verdiğim tabanı yapmayacaksanız cheesecake yapmaktan vazgeçin.
"bisküviyi tereyağı ile karıştırıp tabana yayın..." ile başlayan tariflerden değil çünkü!

İşte benim sırrım aşağıda, haydi mutfağa!

Resimdeki cheesecake i geçtiğimiz hafta Denizli'ye hediye olarak götürdük! (Aliye annem cok seviyor)
İçi limonlu, üzeri eritilmiş çikolata ile serbest çalışma; kafası karışık bir pastacı yapmış sanki :))

Küçük olanlar da yola çıkmadan önce kahvaltı için kendimize :) onların üzerinde ebru çalıştım :)




Tabanı için:

40 gr kabuksuz, kavrulmuş iç badem
1 su bardağı un
1/4 su bardağı şeker
1 çorba kaşığı hindistan cevizi
1 fiske tuz
1 yumurta sarısı
75 gr tereyağ

İçi Dolgusu için:

400 gr labne
100 ml krema
1/2 su bardağı şeker
2 yumurta
2 yemek kaşığı mısır nişastası
1 yemek kaşığı limon suyu
1 limonun kabuğu

Tabanı için kavrulmuş ve soğumuş badem içlerini rondoda iyice kıyın. mümkün olduğu kadar un gibi olsun.
Üzerine sırası ile un, şeker, tuz ve hindistan cevizi ekleyin. rondoyu kısa kısa çalıştırarak kuru malzemenin karışmasını sağlayın. yumurta sarısını ekleyip tekrar bir kaç saniye kısa aralıklarla bir durup bir calıstırın.
son olarak kup kup kesilmis soğuk tereyağını ekleyip aynı sekilde karıstırıp oluşan kumlu dokudaki hamuru 20 cm lik kelepçeli kalıba yayın.
Elinizle veya bir bardağın tabanı ile bastırarak kalıbın hem yanlarına hem tabanına sıkıca yayın.
170 derecede 10-15 dk taban hafif kızarıncaya kadar kurabiye pişirir gibi pişirin.
Pişen tabanı kalıpla birlikte dışarı alıp soğumaya bırakın.

İç Dolgusu için labne ve kremayi birbirleri ile karışıncaya kadar çırpın. Şekeri ve limon kabuklarını ekleyip çırpmaya devam edin. Yumurtaları ekleyip, hafif çırpın. Limon suyu ve nişastayı ekleyip, tüm malzemeyi birbirine iyice yedirince karıştırmayı bırakın. Karışımın olduğu kabı bir kaç kez sertçe tezgaha vurun. Burada amaç, çırpma esnasında oluşmuş havayı dışarı çıkarıp,i pişirme esnasında dolgunun çatlamasını önlemek.

Karışımı soğumuş olan tabanın üzerine dökün ve düzleyip, 150 derecedeki fırına verin. Ilk 50 dk fırının kapağını açmayın. 50 dk sonra fırının ısısını 100 dereceye düşürüp, arada kontrol ederek kalıbı salladığınızda ortası sallanmayıncaya kadar pişirin. (Cheesecake de normal kekler gibi kürdan testi yok sakın ha!)

Afiyet Olsun!

1 yorum:

  1. Sanki üzerinde önemli bir sır saklıyormuş gibi, o helezonik daireleri okuyan sırra vakıf olacakmış gibi...

    YanıtlaSil