21 Aralık 2012 Cuma

Irmik Helvası


Babam istememiş olsaydı, ben hayatta cesaret edip o irmik helvasını yapmazdım!

O, ne zaman "annen 5 dakikada yapardı, bir irmik helvası olsa da yesek" dedi, ben ne zaman tencereyi ocağa koydum, şerbeti bile kaynatmaya başladım hatırlamıyorum.

Tek derdim babamın yüzündeki memnuniyeti görmekti, öyle de oldu ...

Bahane ile kurabiyelerin arasına da değişik bir yazı girivermiş oldu :)

Tarif kitaplarımdan 2, internetten 1 tarifi birbiri ile karşılaştırıp kendime uygun ve de tam kıvamında bir tarif turturdum. Artık korkmuyorum irmik helvası yapmaktan! Deneyin, bana katılacaksınız.

Tarifi;
1 su bardağı irmik
125 gr tereyağ (yaklaşık 4 yemek kaşığına denk geliyor)

1 su bardağı şeker
2 su bardağı su (yarı yarıya süt ile deneyebilirsiniz, ben henüz denemedim)

Arzu ettiğiniz miktarda dolmalık fıstık (evde oldupunu unutup, yerine ceviz koydum)

Su ve şeker bir tencerede kaynatılır. şeker iyice eriyince altı kapatılır.
Bu sırada ayrı bir tencerede tereyağı eritilir, irmik ve ceviz (veya dolmalık fıstık) eklenerek kavrulur.
Sürekli karıştırarak yanmamasına özen göstererek rengi iyice değişene kadar kavurmaya devam edilir.

Irmiğin rengi değişip, kavurma işlemi bitince şekerli sudan kepçe kepçe alınıp kavrulmuş irmiğin üzerine dökülür. Bütün şerbet dökülüp, tahta kaşıkla iyice karıştırılır. Ocağın altı ve tencerenin kapağı kapatılır. 2 şer dakikada bir helva karıştırılıp havalandırılır. Bu işlem 2-3 kez tekrar edilir. sıcak helva istenilen şekilde, tercihen üzerine tarçın, yanına dondurma ile servis edilir.

Afiyet Olsun!








2 yorum:

  1. Kurabiyelerin design müthiş !

    helvayı da not ettim - yapıcam :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkurler :))

      Sarp da begenir insallah !

      Irmik helvasını tavsiye ederim. Cook guzel oluyor

      Sil