11 Ocak 2014 Cumartesi

Havuçlu Kek - "Tüm Zamanların En İyisi"



Kolları sıvayın ve şimdiye kadar yediğiniz en güzel havuçlu keki yapmaya başlayın. Denedikten sonra neden böyle dediğimi anlayacaksınız !

Tarçın kokuları içinde, ağıza gelen kavrulmuş ceviz ve içi nemli bir kek...

Bir de tarife geçmeden önce söylemek istediklerim var;

- Meyveli keklerde (üzümlü, havuçlu ve benzeri) daha aromatik olması açısından yağ ölçüsünün tamamını sızma zeytinyağı veya yarı yarıya sızma+riviera veya yine yarı yarıya sızma z.yağı+fındık yağı şeklinde kullanmayı tercih ederim.

- Esmer şeker, beyaz şekerin karamelize olmuş halidir. Tadı beyaz şekere göre daha tatlıdır. Tariflerde şeker sıvı kategorisinde yer aldığından, reçetede belirtilenden farklı bir şeker ölçüsü kullanmanızı tavsiye etmiyorum.
Eğer esmer şeker temin edemiyorsanız, tarifte verilen esmer şeker ölçüsü kadar beyaz şekere 1 yemek kaşığı pekmez karıştırarak kullanılabileceğini bir yerde okumuştum. Denemedim, ancak sonucu olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum.

- Vanilya özütünü daha önceki tariflerimden birinde açıklamıştım. Tekrar etmek gerekirse, Vanilya özütü, gerçek vanilya çubuklarının bir miktar alkol (votka) içerisinde en az 2 ay dinlendirilmesi ile evde kolayca ve sağlıklı olarak elde edilebilmektedir. Ve evet, sıvı bir özüt elde edilerek, tariflerde bu şekilde kullanılmaktadır.
Sıvı şekli vanilya özütü adıyla ahzır olarak da bazı marketlerde satılmakta ancak, bunun da yine sentetik ve orjinal olmak üzere iki çeşidi mevcut. Ucuz olanı kesinlikle sentetiktir, iyi sorgulayın. Orjinal olanı çok pahalı olduğu içinse en iyisi ve güvenilir olanı evde kendiniz yapmak.
Marketlerde toz halinde vanilin veya vanilyalı şeker adıyla satılan paketlerdekileri sentetik olması sebebi ile kullanmıyorum.
Ancak bu demek değil ki, bu tarifi vanilya özütünüz olmadan deneyemezsiniz; tabii ki denersiniz, yerine 1 paket vanilin kullanarak.

- Havuçların boyutları herkeste farklı olacağından tarifteki havuç ölçüsünü gram ile vermek zorundayım. Şunu da ekleyeyim, yeni nesil rende robotlarından bir tane aldığımdan beri havuçlu kek yapmaktan korkmuyorum:) çok pratik, çok temiz.

-Cevizi hiçbir zaman kabuksuz almam. Eskiden alırdım. Neyse ki saklanma koşulları ve tadının kötü, bayat olması konuları çabuk kafama dank etti de artık sadece kabuklu ceviz alıp ihtiyaç halinde gereken miktarı taze taze ayıklıyorum. Tıpkı sabahları kişi başı 2'şer cevizi tam da yiyeceğimiz esnada kırdığımız gibi.

-Tatlılarınıza daha önce tuz koymayı hiç denemediyseniz, buna alışın. Lezzet farkını farkettiğinizde vazgeçemeyeceksiniz.

-Bu kekin yapılışında miksere gerek olmuyor. Sadece bir tel çırpıcı yeterli.

-Ve son tavsiyem, tarifi iyice okuyup adımlarını gözünüzde canlandırdıktan ve tüm ön hazırlığı yaptıktan sonra işe girişmeniz.

*Ben 2 ölçü hazırlayıp yarısını büyük boy bundt kek kalıbına, kalan miktarın yarısını küçük boy bundt kek kalıbına, diğer yarısını ise 18.cm çember kalına döküp pişirdim. Farklı kalıplardaki şekillerini görmek istedim. Hem de bahane ile fazla yaptığım kekleri hediye götürdüm.

Başta dediğim gibi, haydi, kolları sıvayın ve şimdiye kadar yediğiniz en güzel havuçlu keki yapmaya başlayın :)

Havuçlu Kek

Malzemeler;
1. grup
315 gr un (2+1/2 su bardağı=2 su bardağı + çeyrek su bardağı)
2 çay kaşığı (8 gr) kabartma tozu
1,5 çay kaşığı tarçın
6 çorba kaşığı hindistan cevizi (30 gr)
1/4 çay kaşığı tuz (çeyrek ç.k.)

2.grup
3/4 su bardağı sıvı yağ (tercihen riviera zeytinyağı veya fındık yağı) (3/4 su bardağı=yarım su bardagı ile bir su bardağının tam arası)
1 su bardağı beyaz şeker (200 gr)
1 su bardağı esmer şeker (220 gr)
4 yumurta

3.grup
2 çay kaşığı Vanilya özütü
350  gr rendelenmiş havuç (soyulmamış ağırlığı 450 gr)

4.grup
1 su bardağı (150 gram ceviziçi)
1 yemek kaşığı (15 gr) tereyağı
1/4 çay kaşığı tuz (çeyrek ç.k.)

Ön Hazırlık;
- Keki pişireceğiniz kalıbı terayağı ile iyice yağlayıp, heryerine un serpin, fazlasını kalıbı tezgaha ters çevirip hafifçe vurarak silkeleyip kenara koyun. Bu ölçü için Kalıp olarak Bundt kalıp denen küçük olmayan herhangi bir ortası delikli kalıp kullanabilirsiniz. Veya küçük 2 adet (2 adet 18 cm çapında) yuvarlak tepside pişirebilirsiniz. büyük 1 yuvarlak tepsi, ortası geç pişip kenarları kuruyacağından tercih edilmemelidir.

-Fırını 180 derecede (turbo fırın ise 170 derece) ısıtmaya başlayın.

-Ceviz içini bıçakla küçük parçalara bölün. Biraz diri parçalar olsun, mesela yarım bir cevizi 4 e bölmeniz yeterli. Kesinlikle dövmeyin çünkü bu cevizi ezecektir. Biz ise kekin içinde dişe gelmesini istiyoruz. Kıydığınız
cevizleri bir tavada kavurun. Başından ayrılmayın ve tavayı sürekli sallayın çünkü hemen yanabilir.
Kavrulmuş cevizleri bir kaseye alın ve sıcakken üzerine 1 yemek kaşığı tereyağını koyup, tuzu da serpiştirip kaşık yardımı ile terağını cevizlere bulayın ve cevizlerin sıcağı ile erimesini sağlayın.

- Havuçların kabuklarını soyup rendeleyin.

Yapılışı;
-1.gruptaki kuru malzemelerin hepsini bir kaba birlikte eleyip, kenarda bekletin.
-Yumurta ve şekeri tel çırpıcı ile birbirine karışana kadar ve 1 dk. daha çırpın. Sıvı yağı ekleyin.

-Kuru malzemelerin üzerine bu sıvı karışımı ekleyip un iyice kaybolana kadar karıştırın.
-Üzerice havuç ve cevizleri ekleyin. birbirine iyice yedirdikten sonra kek kalıbına dökün.

-180 derecede (turbo fırın ise 170 derece) fırının orta gözünde en az 45-50 dk pişirin. Bu sürenin sonunda kekin ortasına kürdan batırıp, kürdan temiz çıkana kadar pişirin.

-Keki fırından çıkarın ve oda ısısına gelmesini bekleyip servis tabağına ters çevirin. Dilerseniz servis esnasında üzerine küçük bir süzgeç yardımı ile pudra şekeri serpebilirsiniz.


Havuçlu kek soğukken de çok lezzetlidir. Hatta bana göre daha lezzetlidir. Ve bu kek inanın bana bekledikçe daha da güzelleşiyor.

Şimdi büyük bir dilim alıp arkanıza yaslanıp keyfini çıkarmayı hakettiniz :)

Afiyetle ... !

Türkan

2 yorum: